CASE HOMETALO

Hometalo,
unelmasta painajaiseksi
– ja takaisin

ESRA. Hometalo, unelmasta painajaiseksi...

Kosteusvauriotarinat ovat usein hyvin samanlaisia. Päädytäänpä tilanteeseen miten tahansa, on kyseessä aina henkinen, taloudellinen, terveydellinen ja koko perhettä koskettava kriisi.

Perhe tekee elämänsä suurimman eli oman kodin hankinnan täynnä toivoa ja odotuksia. Mutta ehkä kävikin niin, että ostopäätös tehtiin huonosti tehdyn kuntoarvion pohjalta tai pääosin tunteella perustuen epäoleellisiin pintaseikkoihin tai tuttuun mummolan tuoksuun. Luotetaan tuuriin, myyjän sanaan ja saatuun kuntotarkastusraporttiin eikä tulla kiinnittäneeksi huomioita seikkoihin, joihin pitäisi. Tai oma innostus sokaisee faktoilta. Eikä myyjäkään todennäköisesti tiedä rakenteiden todellista tilaa, jos uskoo kuntotarkastajaa, jolla ei ehkä ollutkaan riittävää osaamista tehtäväänsä.

 

Muutaman kuukauden tai ehkä vuoden kuluttua todetaan, että lapset ovat sairastaneet niin paljon, että jossain on oltava vikaa. Huomataan tunkkaisen hajun lisäksi oireita myös aikuisilla: selittämätöntä väsymystä, päänsärkyjä, jatkuvaa yskää ja poskiontelon tulehduksia... Paikalle kutsutaan homekoira tai rakennusterveysasiantuntija avaamaan rakenteita, ottamaan materiaalinäytteitä laboratoriotutkimuksiin ja selvittämän ilmavuotoja rakenteista. Todetaan vaurioita, kosteutta, ilmavuotoja ja mikrobikasvua rakenteissa. Syy oireille on selvinnyt. Korjauksia on tehtävä.

 

Usein joudutaan muuttamaan pois, joskus vielä nopeastikin. On järjestettävä kiireesti uusi, terve asunto – eikä sellaisen löytyminen ole aina helppoa eikä ainakaan halpaa. Homeelle haisevat tavarat – usein siis koko irtain omaisuus – täytyy puhdistaa, osa jopa hävittää. Yhtäkkiä ollaan tyhjän päällä niin henkisesti kuin taloudellisestikin, kun kaikki rakas, tuttu ja turvallinen jää taakse ja täytyy aloittaa tyhjästä. Valokuvista, lasten leluista, kirjoista ja huonekaluista alkaen kaikki on ehkä hävitettävä.

 

Harvalla kestää tässä kohtaa talous, henkisistä voimavaroista puhumattakaan. Tässä kohtaa alkaa usein myös riita myyjän ja ostajan välillä. Ostaja joutuu maksamaan asumista kahteen paikkaan, hankkimaan kaiken uudestaan, aikaa ja vaivaa kuluu kaiken järjestämisessä, rahat on tiukilla ja henkinen kestävyys on lujilla. Ostaja luonnollisesti haluaa vaatia korvauksia menetyksistään ja pelkää, miten tässä käy. Myyjä pelkää, että kauppa puretaan tai ainakin uhkakuvana ovat isot korvaukset. Eli joka tapauksessa jollekin käy huonosti. On selvää, että pinna kiristyy molemmilla osapuolilla.

 

ESRA tulee avuksesi!

 

Me olemme kokeneet tämän ennenkin ja tiedämme, miten asiat lähtevät ratkeamaan. Tilannetta pystytään aina parantamaan merkittävästi. Olemme tukenasi ja apunasi. Usein perheellä on tässä kohtaa ihan riittävästi selviytymistä oman terveytensä ja taloudellisten huoliensa kanssa ja perheen olisi elettävä myös omaa arkea kaiken rinnalla. 

 

On siis helpottavaa ja järkevää ulkoistaa korjaussuunnittelu ja
koko korjausprosessi.
Me autamme!

 

Korjaussuunnittelun tarkoitus on hakea ratkaisut ongelmiin. Tilanteesta täytyy saada kokonaiskuva ja asiakkaalle on voitava esittää selkeästi tarvittavat korjaustoimenpiteet. On selvitettävä toteutuskelpoiset ja oikeahintaiset korjausmenetelmät ja -materiaalit. On selvitettävä tarvittava korjauslaajuus, yli- tai alikorjaamista ei voi eikä kannata tehdä. On selvitettävä korjausten hinta riittävän budjetin varmistamiseksi. On tunnettava oikeantyyppiset toimijat, joiden työn jälkeen voidaan luottaa. On aikataulutettava ja johdettava koko prosessi. On valvottava korjaustöiden laatua, että voidaan varmistaa toivottu lopputulos. Kieltämättä melko työlästä ja vaatii ammattiosaamista.

 

Saammeko siis olla avuksesi?
Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää, miten asiaa voidaan lähteä purkamaan.

 

Ystävällisesti,

 

Tomi Laitinen

050 527 6974

tomi.laitinen@esra.fi